2011年3月16日

DRAMA’S MEANING AND MESSAGES(戲劇之中的意義與訊息)


DRAMA’S MEANING AND MESSAGES
戲劇之中的意義與訊息

Great plays confront us with life’s verities, conveying the hope, courage, despair, compassion, violence, love, hate, exploitation, and generosity experienced by all humankind.

生命的真理、傳達希望、勇氣、絕望、熱情、暴力、愛、恨、剝削、全人類的共同經驗,這些東西都是一齣偉大的戲劇讓我們去面對的。

最雋永的戲劇通常展示了一個人如何身處於一個特別的處境。也通常反射了我們自己或折射出我們如果在一個不同的時代或地方會有什麼樣的處境。

一齣戲最偉大的時刻往往可以讓我們發掘或反射出:自我性格、外在環境、慾望、焦慮、希望和夢想。

一齣戲通常超越自我個人的關懷層面去討論社會以及當代的政治議題,而且必須超越特定的歷史時代。於是劇作刺激著社會自覺讓我們去經歷去感受這些問題所在。一個偉大劇作的目標要能夠擴展我們對於新的舊的時代和個人意識。並對於人性還有人類的生存條件賦予新的觀點。

一齣戲通常是一個揭露和發現的過程。一個劇本的好就在於他在這個過程中如何傳達訊息。
它需要很多的材料組織出他的有意義的部份,這是需要展示出一個劇作家的視野以及對世界的信仰。而身為一個讀者的我們便會在這個的過程中依循著作家的視野看事情不同的一面。

However, great plays confront life’s complexities in such a way that they cannot be reduced to a single meaning.

We want to learn to identify how playwrights order, clarify, and distill their imitations of real life in the dramatic text and what higher meaning emerge from these efforts.